![Příspěvek Příspěvek](./styles/serenitygreen/imageset/icon_topic_latest.gif)
Re: pH čili reakce substrátu
No, pěstuji buď v mechu (viz. mé příspěvky), nebo v piniovce, nebo v kombinaci obojího. Roste dobře víceméně všechno i několik roků nepřesazené. Už se to tu řešilo s virensem, že v té změně PH u piniovky je nějaká záhada. Nakonec to vyznělo, že pokud se pěstují druhy suchomilné, kdy se nechává substrát mezi zálivkami vyschnout tak je to asi OK. Pokud je ale ta piniovka stále vlhká tak je problém. V čisté piniovce mám třeba Psychopsis již druhým rokem a roste super. Pěstuji ale výhradně druhy kdy mezi zálivkami substrát prosychá a PH ani neměřím. To je asi vše co mohu o piniovce říci.
Ještě bych chtěl podotknout, že pokud rostliny krásně rostou a kvetou tak není potřeba se ničím zabývat. Někdy mi přijde, že i teoretické znalosti mohou toho "hloupého sedláka co má největší brambory
![Úsměv :)](./images/smilies/icon_e_smile.gif)
" vykolejit z dobré cesty.
Kdysi se řešila u mne zálivková voda. Tehdy jsem zkoumal konduktometrem její vodivost a také kyselost lakmusem. Doporučovalo se přidání dolomit. vápence, protože jsem měl o fous kyselejší než je optimum. Když tak o tom přemýšlím v souvislosti s piniovkou tak mi přijde, že kyselejší dešťovka vlastně brzdí znehodnocení piniovky. Ta pěstitelská témata jsou mnohdy tak složitá a každá jednotlivost provázána mnoha dalšími podmínkami, že spíše zkouším v čem rostliny rostou a čím zalévat a přitom pozoruji jejich reakce a zdravotní stav. Myslím, že je to jednodušší cesta než se snažit napravit každý parametr kultury nějakým způsobem k optimu. Alespoň takhle mi to připadá.