Autor |
Zpráva |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Re: Navazování na kůru
drroman píše: Haki,tak to čučím. Přiznávám ty kořeny na druhé straně jsem objevila až dnes. Podívala jsem se za kůru až po tvém příspěvku. Jen jsem si dřív všimla, že se kořeny tlačí do korkovníku( i do akátu ). A končí nevím kde -musí přece růst. Dělá to takto víc kytek. Možná záleží i na druhu, kvality korku jak je silný tady ten není tak silnej jak druhý co mám. Asi jsou tam i lepší podmínky je u stěny drží tam dobře i Lecanopteris .Druhý korkovník je zadní částí na slunku tam asi kořeny neprolezou.
|
ned 09. lis 2014 21:37:09 |
|
|
HAKI
|
Šarik píše: ."bledá závist" ....Mě to v bytě prostě tak nemůže jít ...takže radši substrátuju.... To ne určitě to půjde i v bytě karlos to taky tak pěstuje.Mě zase někdy štve že to neumím v substrátu -prostě každý si to musí nějak zaonačit podle sebe.
|
ned 09. lis 2014 21:39:39 |
|
|
Vaclav
|
Zahradníku místo sekerky vem motorovku
|
ned 09. lis 2014 21:45:24 |
|
|
HAKI
|
zahradnik píše: Zůstanu u topolu, černého bezu a akátu. . Mě se teda skoro za 4roky kůra z řerného bezu svezla dolů. http://forum.orchidej.net/download/file.php?id=17906&mode=viewPravda větev byla z keře který ležel v lese a nevím kdy bez pokáceli.A taky navázaný byl Lepanthes a ten se docela dost rosí .Už tomu bezu moc nevěřím .Ale třeba máš lepší zkušenost.
|
ned 09. lis 2014 21:45:56 |
|
|
drroman
Registrován: pon 03. srp 2009 16:18:51 Příspěvky: 1011 Bydliště: žádné nemám,ale přebývám v Brně
|
bez to prostě dělá,ale není nic složitého to i stou spadlou kůrou(pokud nejde oloupat navázat na novou podložku
_________________ https://www.flickr.com/photos/66109315@N06/ http://drroman2.galerie.cz/4661207-orchideje http://drroman3.galerie.cz/ http://drroman.rajce.idnes.cz/
|
ned 09. lis 2014 22:00:21 |
|
|
zahradnik
Registrován: ned 06. led 2013 17:08:34 Příspěvky: 532 Bydliště: Blížkovice 335
|
Vašku to už bych tam ležel. Teda vedle těch lišek. Hanko já pěstuju samý vitální a podstatný druhy a ty tu kůru provrtají krz nazkrz a chytnou se na dřevo. Na tuhle drobotinu bych použil pláty kůry. Ostatně na plátu akátový kůry mám od jara i Cattleyu warnerii a koukej, jak se snaží. A to jsem ji v létě nepěkně přismažil.
Přílohy:
Cattleya.JPG [ 144.41 KiB | Zobrazeno 3993 krát ]
|
ned 09. lis 2014 22:36:24 |
|
|
HAKI
|
Dobré ráno Drobotina -tedy Lepanthes mám už na stromovém kapradí -xaximu .Lepanthes má jemný kořínky prorůstá xaximem fakt dobře,roste tam i mech .No udělala jsem chybu dala jsem rostlinky moc blízko k sobě. Netušila jsem že porostou tak rychle. Plát kůry by byl taky dobrý .V létě je pěstuji chladněji,vlhčeji to je v místě pod úrovní terénu v zz. Není tam moc místa- ale dalo by se vymyslet.Dole je i slunko odpolední a přímej větřík z venku. No jednou to budu muset vyřešit až se nevejdou.Jinak tvoje katlej -dobrý. Vedle lišek -tomu rozumím.Nedaleko kde bydlím je maličký lesík z rybníkem a bažantnicí.Hodně se tam lidi chodí procházet. Při jedné takové procházce vidíme opuštěnou švestku. Ten rok krásný velký švestičky. No za nějaký čas tam jdeme a v ten moment kdy můj chlap je na stromě a trhá do košíku švestičky jako na potvoru -hajnej. A už to začalo. To nemyslíte vážně tyhle švestky jsou naše ,pravidelně je sbíráme a za peníze z výkupu kupujeme zvěři potravu .Byl to trošku trapas už jsme se tam nikdy nepodívali jestli náhodou ty švestky nehnijou na zemi -jak se to většinou stává.Ale ty natrhaný švestky nám nezabavil
|
pon 10. lis 2014 9:05:45 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Zahradník. Jde o to najít velký modřín. Na malých jsou jen drobné kusy. V batůžku mám sekeru a když najdu vhodný kusanec, který vypadá že bude držet v celku, tak jej odseknu, ale opatrně. Párkrát jsem šel i do živého, ale ty stromy s tím nemají problém. Rychle to zalejou mízou a za pár let není skoro nic poznat. Nejlepší jsou ale pokácené to je jasné. I ze živých mám solidní pláty tak 35 na 15 to stačí pro velkou katleju bohatě. Správně to odseknout, znamená nedělat to rychle, ale pohrát si s tím. Tyhle kusy kůry jsou lehučké, sice křehčí než korek, ale i ve sleníku vydrží dlouho. Myslím že ve skleníku by měly dát 10 let....lepší je zalévat méně, to pak vydrží déle. Kdybych měl skleník a hodně kytek, asi bych to řešil jinak, na pile, nebo po domluvě s lesáky. Vyloženě u země už jsou křeké. Osobně volím tak od metru do metru a půl od země. Každý modřín má jiné genetické předpoklady. Některé dělají opravdu pěkné bloky, jiné mají strukturu jemnou a člověk z nich nic pořádného neodloupne. Zas na dendrobia např, nemusí ty pláty být velké. Stačí 10 x 15 - 20 cm. Katleje a phalaenopsisy chtěj větší. Za tuto činnost se sám před sebou stydím, ale asi ne dost. Strom to ale nezabije.
|
pon 10. lis 2014 18:04:31 |
|
|
zahradnik
|
Hezký večer. Karlosi díky, tak to by korespondovalo s mými zkušenostmi. Pravda je, že modřín má zajímavou struktury borky. Až v lese potkám pokácený tak naloupu do zásoby.
|
pon 10. lis 2014 18:21:35 |
|
|
zahradnik
|
Vyrazil jsem dnes na procházku v les To dělá ta mlha. A našel tam velké stromy douglasek. A ty mají tu borku ještě o něco zajímavější než diskutované modříny. Navíc z větších stromů by šly bez nějakého poškození sloupnout kusy plošně opravdu velké. Nemáte někdo zkušenosti s tímto stromem a jeho kůrou ? Bude asi poměrně vzácný, tedy v lesních výsadbách.
Přílohy:
Pseudotsuga.JPG [ 145.96 KiB | Zobrazeno 3864 krát ]
Pseudotsuga II.JPG [ 88.67 KiB | Zobrazeno 3864 krát ]
|
ned 16. lis 2014 15:34:08 |
|
|