Ono to chce si svou chybu uvědomit a trochu se krotitjanav píše:mně ten mech vyhovuje asi proto, že jsem velký zalívač a on brzo vyschne...
a Odont. bictoniense, které pořád šplhá z květináče, si do něho natahuje kořeny jako divé
Já mám ten mech rád zejména proto, že je téměř nenasákavý, ale v jeho struktuře se po namočení drží pouhou přilnavostí spousta vody. Tu mají kořeny čas zpracovat protože se nemá kam vsáknout, rostlina se napije a pak vše rychle proschne. Piniovka má bohužel vlastnosti jiné. Po rychlém namočení je v ní také "volná" voda, ale ta se poměrně rychle do ní vsákne a rostlina se dostatečně v krátkosti nenapije. Piniovka sice není přemokřená a udržuje mírnou vlhkost což je ok, ale rostlina se pořádně nenapije protože volná voda rychle chybí. Míra to má vychytané tím mechem, kam když narostou kořeny tak pijí právě z toho rašeliníku, kde je vody hodně a na obvodě rychle vyschne. Stejně ale ty části kořenů které procházejí kůrou tak se v tom hrubém substrátu nenapijí. Rostlina si to ale obstará z mechu. U mne po namočení pije všechno a tím to kytka rychle vypije a hodně se napije- což je asi plus. Nesmí se ale namáčet často aby vnitřní kořeny neuhnily. Sám ale nedokáži zodpovědět, jestli je to lepší jak to mám já a nebo Míra. Důležité je to, že nám ty rostliny rostou a kvetou- alespoň jakž,takž.
Vlastnosti a zejména plusy tohoto mechu jsem ale již zmiňoval na počátku tohoto vlákna. Až čas ukáže, jestli tento materiál je pro některé druhy orchidejí výhodnější než něco jiného.