Komerčně prodávaná hnojiva
Pokoušela jsem se srovnat různé druhy hnojiv pro orchideje (v zálivce, ne listová výživa) prodávaných v různých zahradnictvích, obchoďácích apod....
Uvádím zastoupení NPK, mohu klidně dopsat i další prvky
Agro NPK 6-5-6
Substral 4-4,5-8
Terra San 4-4-7
Obi 4-4-7
Neudorff 3-0,8-5
Florasend 4-6-6
Zarazilo mně, že se zastoupení NPK poměrně liší, překvapilo mě třeba oproti ostatním hodně nízké zastoupení fosforu u neudorffu...
Protože nejsem odborník na hnojení, často hledám informace na internetu nebo v knížkách.
Dovolím si citovat z jedné knížky:
"... Zjednodušeně řečeno: dusík podporuje růst listů, fosfor podporuje růst kořenů a draslík tvorbu květů. zastoupení makroprvků a mikroprvků v hnojivu volíme podle vegetačního období. V období růstu používáme hnojiva s vyšším obsahem dusíku, k vyzrávání pletiv a násadě květů použijeme hnojivo s větším zastoupením draslíku a fosforu..."
Zdroj: Choroby a škůdci orchidejí, autorky Šafránková Ivana, Matoušková Jarmila, Buchtová Anna
Z citovaného by vyplývalo, že by se jedno hnojivo vlastně nemělo používat celou sezonu, ale bylo by lepší nakoupit hnojivo od různých výrobců, a to střídat
Jak se to tedy běžně dělá?
Mám si těch hnojiv opravdu nakoupit víc, nebo doporučíte nějaké nejvhodnější, nebo mám zavřít oči a jedno si prostě vybrat?