Autor |
Zpráva |
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Re: konduktometr
V těchto záležitostech taky nejsem zběhlá. Vím, že vodivost a pH je něco jiného, ale celá léta žiju v domnění, že měkká voda má i nízké pH.
|
čtv 02. pro 2010 22:44:02 |
|
|
nina
Registrován: stř 25. bře 2009 11:18:28 Příspěvky: 698 Bydliště: Česká Lípa, Žizníkov
|
Asi tak.
Naposledy upravil nina dne čtv 02. pro 2010 22:47:31, celkově upraveno 1
|
čtv 02. pro 2010 22:45:46 |
|
|
nina
Registrován: stř 25. bře 2009 11:18:28 Příspěvky: 698 Bydliště: Česká Lípa, Žizníkov
|
EvaJ píše: určitě děšťovkou. V přírodě se přece také nezalévají z kohoutku Evo, i když má dešťovka vyšší pH než studniční? Tedy, zalévám děšťovkou už tři roky. Jeden rok jsem zalívala ze studny.
|
čtv 02. pro 2010 22:47:19 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Moje posouzení vychází ze zkušenosti bazénů. Máme na chatě bazén, který napouštíme vodou z místní studánky, ta má měkkou vodu (cca 130 mikrosiemens) a vždy musíme zvyšovat pH, aby se nekazila. Pokud nám přivezou vodu z nějakého vrtu, kde je většinou tvrdá, tak naopak se musí pH snižovat.
|
čtv 02. pro 2010 22:50:12 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
nina píše: EvaJ píše: určitě děšťovkou. V přírodě se přece také nezalévají z kohoutku Evo, i když má dešťovka vyšší pH než studniční? Tedy, zalévám děšťovkou už tři roky. Jeden rok jsem zalívala ze studny. Nino, já také nejsem v tomto oboru kovaná, beru to spíš selským rozumem. A zdá se mi, že tebou uváděné hodnoty ph jsou právě v tom rozmezí, jak by měly být. Navíc si myslím, až kromě změřeného Ph budeš znát i vodivost, že dešťovka vyhraje. Pokud to tak není, prosím, ať mě zkušenější opraví.
|
čtv 02. pro 2010 22:56:08 |
|
|
olaw
Moderátor
|
nina píše: Koukám, co vše za možnosti zalívání lidi vlastní. Co všechno zkouší . No, tak jsem měřila tím ručním testem a: dešťová cca 7,2; nožná i víc vodovod 7,0; studna 6,8; Tak podle mě dopadla nejlíp voda ze studny. A teď prosím raďte, kterou nejlépe zalívat, než si pořídím kndukt. Asi bych to mohla někde zjistit, ale určo to už je zjištěný a všelijaký nuance a tak určitě někdo poradí Děkuji. Podle všeho to vypadá, že je u vás voda velmi neutrální, ať se jedná o jakoukoliv. Má to výhodu, že můžete dál zásaditost nebo kyselost upravovat podle potřeb rostlin. Třeba Paphiopedila mají raději zásaditější vodu. To znamená voda od sedmičky výše. Některé druhy jsou kyselomilné, třeba jako prstnatce. Tím pádem voda musí mít ph nižší, než je 7. 7 se rovná neutrální.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
čtv 02. pro 2010 23:04:28 |
|
|
radzak
|
nina píše: No na návodu a něřící nádobce je pH, nejsem vůbez znalá v těchto chemických věcech, tak nevím, a proto se právě dotazuji pH-určuje kyselost nebo zásaditost (pro většinu orchidejí 6-6,5 pH). Vodivost určuje množství rozpuštěných solí, měří se v mikrosiemens-uS. Je toho tu o tom napsáno dost.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
čtv 02. pro 2010 23:12:13 |
|
|
Pavel63
|
Ve vodném roztoku je vždy kromě molekul H2O také určité množství oxoniových kationtů H3O+ (přesněji [H(H2O)4]+) a hydroxylových aniontů OH-. V čisté vodě je látková koncentrace obou iontů stejná. To odpovídá pH = 7. Kyselost vzniká přebytkem H3O+. Zásaditost je přebytek hydroxylových iontů na úkor oxoniových. Desetinásobné zvýšení například těchto kationtů, sníží pH o 1 stupeň. Takže voda pH 6 je desetkrát kyselejší než neutrální pH 7. S vodivostí a tvrdostí vody nesouvisí. Za kyselost je odpovědný vodík. Za tvrdost, rozpuštěné minerály.
|
čtv 02. pro 2010 23:38:19 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
olaw píše: nina píše: Koukám, co vše za možnosti zalívání lidi vlastní. Co všechno zkouší . No, tak jsem měřila tím ručním testem a: dešťová cca 7,2; nožná i víc vodovod 7,0; studna 6,8; Tak podle mě dopadla nejlíp voda ze studny. A teď prosím raďte, kterou nejlépe zalívat, než si pořídím kndukt. Asi bych to mohla někde zjistit, ale určo to už je zjištěný a všelijaký nuance a tak určitě někdo poradí Děkuji. Podle všeho to vypadá, že je u vás voda velmi neutrální, ať se jedná o jakoukoliv. Má to výhodu, že můžete dál zásaditost nebo kyselost upravovat podle potřeb rostlin. Třeba Paphiopedila mají raději zásaditější vodu. To znamená voda od sedmičky výše. Některé druhy jsou kyselomilné, třeba jako prstnatce. Tím pádem voda musí mít ph nižší, než je 7. 7 se rovná neutrální. Důležitější je vodivost, ta studna může mít taky 700 což je nepoužitelné.
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
pát 03. pro 2010 7:11:56 |
|
|
nina
|
Díky, díky, už mi závity mozkové jedou na plný obrátky. Tak pořídím konduktometr. Jak jsem zde koukala, dají se pořídit za docela slušný peníz a je to věc na delší dobu. Protože, když čtu ty odborný polemiky, tak
|
pát 03. pro 2010 9:08:50 |
|
|